Няколко зловещи снимки от исландския град Гриндавик показа новинарският канал Sky News, а

...
Няколко зловещи снимки от исландския град Гриндавик показа новинарският канал Sky News, а
Коментари Харесай

Исландският вулкан се бунтува, земята дими: Какво ще стане, ако изригне?

Няколко злокобни снимки от исландския град Гриндавик сподели новинарският канал Sky News, а на тях издигащия се от пукнатини по пътя дим. Градът към този момент е изцяло празен, като близо 4000 поданици са евакуирани - и полицията към този момент не разрешава на никого да се върне и прибере движимости от вкъщи си, допустимо е лавата да се излее със страшна мощ напълно скоро.

Сега магмата може да е единствено на 500 метра под град Гриндавик съгласно академик, наблюдаващ вулканичната интензивност.  

Бенедикт Офейгсон, геофизик в Исландската метеорологична работа, сподели, че равнищата на серен диоксид, открити от новоинсталираните монитори, допускат, че разтопената магма вече е доста покрай повърхността. През уикенда учените пресметнаха, че се събира на дълбочина от 800 метра. Но доктор Офейсгон е уверен, че тя е под толкоз високо налягане, че в този момент ще е на по-плитко.   

Откриването на серен диоксид докара до евакуацията на поданици, които рискуваха и се върнаха за малко в домовете си, с цел да съберат домашни любимци и съществени предмети и мебелировка, принудени да изоставен града още през уикенда.

" Мониторите са конфигурирани преди два дни и употребяват слънчева светлина за разкриване на газа, тъй че могат да се употребяват единствено за няколко часа дневно ", сподели той пред исландската телевизия RUV. 

Исландия е един от най-вулканичните райони на планетата.   

Исландия се намира на средноатлантическия било, където тектоничните плочи на Северна Америка и Евразия се раздалечават с 2 см на година. В продължение на милиони години бликам разтопена канара се излива от разлома, като в последна сметка пробива повърхността на океана, образувайки остров. 

Средно на всеки четири или пет години има изригване на един от 32-та дейни вулкана в Исландия, като реки от лава оформят суровия пейзаж. 

Случвало ли се е и преди?

Някои от изригванията са били пагубни. През 1783 година към една четвърт от популацията е убито след изригване на вулкана Лаки/Скафтарелдар. Най-голямото безпокойствие сега е за Катла, който последно изригна през 1918 година Той се намира под стотици метри лед и всяко изригване евентуално ще аргументи вреди в големи мащаби. 

Исландия се намира над вулканична гореща точка в Северния Атлантик и има приблизително изригване на всеки четири до пет години. Изригването на вулкан през 2010 година беше едно от най-разрушителните в последните десетилетия, което докара до огромно затваряне на въздушното пространство над Европа и струваше на самолетните компании към 3 милиарда $, защото се наложи да анулират повече от 100 000 полета. 

Вулканолозите считат, че новият цикъл на нараснала интензивност може да продължи няколко десетилетия или епохи. 

Къде е Гриндавик и какво се случва там?  

Гриндавик е рибарско градче на югозападния полуостров Рейкянес в Исландия. Той е дом на 3800 души. Около 900 трусове удариха Южна Исландия единствено в понеделник, добавяйки към десетките хиляди земетресения, които раздрусаха южната част на страната през последните седмици.

Жителите на Гриндавик описаха, че са били евакуирани от домовете си от полицията в ранните часове на събота, когато земята се раздруса, пътищата се напукаха и постройките претърпяха структурни вреди. 

Учените са свързали тези трусове с придвижването и разпространяването на магма, която е на към 5 км подземен. Земята в района се е повишила с 9 см от 27 октомври, съгласно Исландската метеорологична работа. 

Властите се притесняват, че разтопената канара може да се издигне на повърхността и да удари Гриндавик. Исландската метеорологична работа сподели в понеделник, че има " забележителна възможност "  за изригване през идващите дни на или покрай Рейкянес, макар че размерът и интензитетът на земетресенията понижават. 

Какво може да се случи, в случай че вулканът изригне в Исландия?

Лавата може евентуално да заплаши град Гриндавик и Синята лагуна. Геотермалните тръбопроводи, които доставят топла вода на хиляди домове, също са застрашени. Възможно е също по този начин да има риск от токсични изпарения и замърсяване на въздуха вследствие на изригването. 

Потенциал " отровен газ " да се популяризира в Европа има, само че какъв брой би трябвало да се тревожим?  

" Имаме цепнатина, която е дълга към 15 километра и където и да е в тази пролука можем да забележим, че може да се случи изригване ", сподели Видир Рейнисон, началник на Гражданската отбрана и ръководството при изключителни обстановки на Исландия, пред организация AFP, представена от AlJazeera. 

Краят на пукнатината обаче отива в морето, което значи, че изригването може да се случи на дъното на океана, което евентуално ще аргументи огромен облак пепел. 

Вулканичните изригвания също съставляват сериозна заплаха за авиацията, защото могат да изхвърлят мощно абразивна пепел високо в атмосферата, където могат да причинят щета на реактивните мотори, да повредят системите за ръководство на полета и да понижат видимостта.

Застрашена ли е столицата Рейкявик?

Гриндавик е на към 40 км югозападно от столицата на Исландия Рейкявик, където управляващите не са наредили на жителите да се изтеглят, което демонстрира, че те не считат, че най-големият град в страната ще бъде обиден от изригване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР